Ziua Italiei, marcată cu fast la Chișinău
Rar ți-e dat să întâlnești atâta lume bună pe metru pătrat. Lucru pe care a reușit să-l facă și în acest an Ambasada Repiblicii Italiene la Chișinău. Bucatele italiene, vinurile svuroase, expoziția cu lucrări de-ale lui Da Vinci, dar și muzica extraordinară au reușit să creeze o atmosferă relaxantă, prietenoasă și frumoasă.
Dacă în celelalte zile din an ne gândim mai mereu la moldovenii care locuiesc, sau poate lucrează în Italia, pe 3 iunie toată crema societății moldovenești a empatizat cu cetățenii italieni aflați de ani de zile în Republica Moldova, departe de casă și de rudele care-i așteaptă acolo.
Majoritatea dintre ei au deja afaceri de succes la Chișinău și se mândresc să contribuie la schimbarea în bine și prosperarea lucrurilor în domeniul în care activează: arhitectură, restaurante, fashion, filantropie etc.
În deschiderea evenimentului, excelența sa, doamna ambasador al Italiei în țara noastră, Valeria Biagiotti, a ținut un discurs emoționant, felicitând cetățenii italieni cu acest eveniment extrem de important din istoria țării – Ziua Republicii, dar și apreciind la maxim relațiile frumoase de prietenie și de conlucrare dintre cele două țări: Italia și Moldova.
Petrecerea organizată de Ambasada Italiei la Chișinău a marcat împlinirea a 73 de ani de la fondarea Italiei și 27 de ani de relații diplomatice moldo-italiene. Iată de ce la eveniment au luat parte personalități de rang înalt, autorități civile, militare, religioase, aproape toți diplomații acreditați la Chișinăui, miniștri și oameni de afaceri. Relațiile diplomatice între Republica Molodova și Republica Italiană au fost stabilite la 21 februarie 1992.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Externe, în Republica Moldova sunt în jur de 1400 de intreprinderi italiene, iar investițiile cu capital italian depășesc 1700 mln de dolari. Pe de altă parte, peste 150 de mii de moldoveni se află în Italia cu acte în regulă.
Numită Ziua Republicii (Festa della Repubblica) sărbătoarea aniversează referendumul constituțional din 2 iunie 1946, desfășurat prin sufragiu universal și în urmas căruia poporul a decis, după încheierea celui de-al doilea război mondial, transformarea țării în republică și exilarea ultimului descendent al Casei de Savoia. Tot atunci a fost pentru prima dată când femeile italiene au avut drept de vot.