Iurie Matei, un pictor de 5 stele
Este un artist plastic de talie internaţională şi se numără printre cei mai mari 50 de pictori ai lumii.
Ştie să împartă perfect cele 24 de ore din zi între operă, teatru, pictură şi familie. Este un mare colecţionar de monede, timbre şi arlechini. Astăzi, la rubrica “Oameni de 5 stele” îl cunoaștem mai îndeaproape pe Iurie Matei.
Artistul valorifică fiecare moment liber pentru a mai trage câteva umbre pe tablourile deja concepute, său meditează asupra unor noi creaţii. Deşi în tablourile sale se întâlnesc peisaje şi naturi statice, cel mai mult îi place să picteze oameni.
Iurie Matei: “În 95 la sută din tablourile mele sunt oamenii. Îndeosebi cei de care mă leagă anumite sentimente de prietenie, de dragoste fiindcă atunci devin mai sincer, mai credibil.”
Spune că nu cunoaşte sursa pasiunii sale.
Iurie Matei: ” Talentul este un dar dumnezeesc, eu nu am niciun merit. Meritul meu poate să fie că am transformat talentul în adevăr.”
Una dintre cele mai solicitate lucrări ale lui Iurie Matei din ultima perioadă a fost „Sursa de infecţie”, un set de 3 tablouri ce reprezintă chipurile lui Hitler, Lenin şi Stalin.
Iurie Matei: “E un triptic cu monştrii secolului 20. Vladimir Ilici Lenin deja l-a luat şi acum trebuie să termin şi partea a doua şi a treia cu Stalin şi cu Hitler.”
Multe dintre creaţiile sale sunt extrem de solicitate de casele mari ale lumii.
Iurie Matei: “Noi avem şi prioritate, artiştii plastici, pentru că opera noastră nu trebuie tradusă. Noi putem să o vindem sau să o exportăm în orice ţară a lumii. “
Atunci când nu munceşte în atelier este la teatru, sau predă la Academia de Arte. Maestrul regretă că multe din generaţiile pe care le instruieşte ajung fie şomeri, fie să emigreze în alte ţări, pentru că în Moldova e greu să supravieţuieşti ca artist.
Iurie Matei: “Nu avem piaţa de artă, nici public care s-ar interesa mult de creaţiile lor.”
Ar fi putut foarte bine să aibă o viaţă poate mai frumoasă peste hotare, dar inima nu-l lasă să-şi taie rădăcinile.
Iurie Matei: “Am libertatea de a călători, îmi face plăcere, dar peste 2-3 zile mi-e dor de casă. Aici îmi sunt rădăcinile, iar un artist dacă-şi taie rădăcinile, ajunge a dispare ca artist.”
Îi place să asculte muzică bună, iar fiecare parte a zilei are tonul ei melodic.
Iurie Matei: “Dimineaţa ascult muzică rock, la amiază vreau linişte, iar seara ascult muzică clasică pentru că se mai întâmplă să mai citesc, să creez.”
Spune că a avut o copilărie fericită, dar fără prea multe jucării, aşa că are o pasiune mai specială pentru arlechini. Colecţia sa numără în jur de 80 de bufoni adunaţi din diverse colţuri ale lumii.
Iurie Matei: ” Foarte mulţi din cei care atârnă aici în atelierul meu, sunt personaje în tablourile mele. Ei nu doar că mă văd cum pictez, dar au intrat şi în tablourile mele şi mă văd de acolo.”
Asta nu este singura colecţie din atelierul său. Deţine sute de monede de toate formele şi din toate timpurile. Iar colecţia de timbre cu care se mândreşte este una impresionantă şi extrem de valoroasă.
Iurie Matei: “- Din câte ţări aveţi aici? – Mai multe, sunt şi cehe, şi franţuzeşti, şi belgiene, acum o să fac un troc cu un olandez care o să-mi ofere o colecţie foarte importantă, valoroasă, va trebui să-i fac un tablou, atât e condiţia.”
Ar putea la fel de bine să fei supranumit “stăpânul pensulei” pentru că în atelierul său se găsesc cu sutele. Dacă ar fi să aleagă între profesia de scenograf şi pictor, cea de-a doua va fi mereu cea dintâi.
Iurie Matei: “Eu nu-mi imaginez că o să fiu un moşneguţ care o să stea pe o bancă în faţa casei şi nu o să am ce face. Asta-i prioritatea artistului plastic, poţi să desenezi până ţi se stinge lumânarea.”
Iurie Matei a avut numeroase expoziţii personale în România, Olanda, Franţa, Italia, sau Ucraina. În 1999 a lansat premiile „Iurie Matei” pentru literatură, arte plastice, muzică, teatru, film, mecenat şi management în artă, iar în 2010 i s-a conferit titlul onorific de, Artist al poporului”.