Oameni de 5 Stele, Cristian Florea
Eroul meu din această săptămână este prim-dirijorul Orchestrei de Cameră, Cristian Florea
De dimineață l-am suprins pe maestrul Cristian Florea la Sala cu Orgă din Chişinău, chiar în timpul repetiţiilor cu Orchestra Naţională de Cameră. Asta face de fapt din 1991.

Cristian Florea – photo http://www.cristianflorea.com/
CRISTIAN FLOREA: “Sunt 25 de ani de la primul concert pe care l-am făcut în Sala cu Orgă de la Chişinău.”
A început să simtă notele de pe portativ înainte de a rosti cuvântul mama. S-a apucat să înveţe pianul de la o
vârstă fragedă, ca să realizeze mai apoi că este mai atras de violoncelul pe care i-l dăruise tatăl său.
CRISTIAN FLOREA: “A apărut cu un violoncel acasă şi mi l-a pus în braţe. Deci alegerea e a lui. Tata era un om foarte luminat, cunoştea 14 limbi, deşi nu a ieşit niciodată din România.”
După doar două luni a susţinut primul lui concert în calitate de violoncelist.
CRISTIAN FLOREA: “Am 50 de ani de când am urcat prima dată pe scenă cu violoncelul la 10 ani.”
Originar din Sibiu, artistul are dublă cetăţenie, română şi germană. În 1986 a fondat Orchestra de Cameră Freiburg din Germania, dar a început să dirijeze dintr-o simplă coincidenţă, după ce a trebuit să conducă ad-hoc 85 de instrumentişti din America.
CRISTIAN FLOREA: “Înţelegeam procesul, dar oricum niciodată nu m-am pus în faţa unei orchestre să dau din mâini. Zice: “nu contează, Dvs o să vă descurcaţi”.
Acum, se mândreşte cu numeroase colaborări pe care le are cu orchestrele simfonice din Madrid, Barcelona, Filarmonica din Monterrey, cu „Soliştii din Praga”, sau cei din Montpellier [monpelie], Franţa. A colindat lumea în lung şi lat şi îi vine mai uşor să spună unde nu a fost încă decât să enumere ţările în care a concertat până acum.
CRISTIAN FLOREA: “Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda nu am fost, în rest am fost practic peste tot.”
Anul viitor Cristian Florea împlineşte 60 de ani. Dacă până acum nu-şi marca zilele de naștere, maestrul spune că de data asta o va face… ca să tragă linie.
CRISTIAN FLOREA: “Nu mi-au plăcut şi în continuare nu-mi plac jubileele, dar vine un moment în care zici hai să fac o recapitulare.”
Şi dacă pentru noi muzica înseamnă relaxare şi bogăţie spirituală, pentru dirijorul nostru muzica are o semnificaţie aparte.
CRISTIAN FLOREA: “Sunt fericit că sunt muzician, pentru că e mult mai mult decât să fii milionar. La muzică nu se poate minte, imposibil, totul se vede, totul se aude, totul se simte.”
Maestrul are şi un motto după care se conduce în viaţă.
CRISTIAN FLOREA: “În viaţă să nu fii o persoană de succes, dar să fii o persoană de valoare.”
Singura dorinţă pe care o mai are Cristian Florea este să scrie o carte care să cuprindă cele mai frumoase momente ale vieţii lui.